Publication:
Express high-sensitive detection of ochratoxin A in food by a lateral flow immunoassay based on magnetic biolabels

Дата
2022
Авторы
Orlov, A. V.
Znoyko, S. L.
Malkerov, J. A.
Novichikhin, D. O.
Nikitin, P. I.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Издатель
Научные группы
Организационные подразделения
Организационная единица
Инженерно-физический институт биомедицины
Цель ИФИБ и стратегия развития – это подготовка высококвалифицированных кадров на базе передовых исследований и разработок новых перспективных методов и материалов в области инженерно-физической биомедицины. Занятие лидерских позиций в биомедицинских технологиях XXI века и внедрение их в образовательный процесс, что отвечает решению практикоориентированной задачи мирового уровня – диагностике и терапии на клеточном уровне социально-значимых заболеваний человека.
Выпуск журнала
Аннотация
© 2022 Elsevier LtdWe present an easy-to-use lateral flow immunoassay for rapid, precise and sensitive quantification of one of the most hazardous mycotoxins – ochratoxin A (OTA), which is widely present in food and agricultural commodities. The achieved limit of detection during the 20-min OTA registration is 11 pg/mL. The assay provides accurate results in both low- and high-concentration ranges. That is due to the extraordinary steepness of the linear calibration plot: 5-order dynamic range of concentrations causes almost a 1000-fold change in the signal obtained by electronic detection of magnetic biolabels using their non-linear magnetization. High specificity, repeatability, and reproducibility of the assay have been verified, including measuring OTA in real samples of contaminated corn flour. The developed assay is a promising analytical tool for food and feed safety control; it may become an express, convenient and high-precision alternative to the traditional sophisticated laboratory techniques based on liquid chromatography.
Описание
Ключевые слова
Цитирование
Express high-sensitive detection of ochratoxin A in food by a lateral flow immunoassay based on magnetic biolabels / Orlov, A.V. [et al.] // Food Chemistry. - 2022. - 383. - 10.1016/j.foodchem.2022.132427
Коллекции