Publication:
Contribution of foodstuffs contained radionuclides to formation of internal radiation doses received in areas Bryansk region affected by the Chernobyl accident Вклад содержащих радионуклиды пищевых продуктов в формирование доз внутреннего облучения населения юго-запада Брянскои области после аварии на Чернобыльскои АЭС

Дата
2023
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Издатель
Научные группы
Организационные подразделения
Организационная единица
ИАТЭ НИЯУ МИФИ
ИАТЭ НИЯУ МИФИ был образован в 1953 г. как вечернее отделение МИФИ. В 2009 г. ИАТЭ официально получил статус обособленного структурного подразделения НИЯУ «МИФИ», что дало новый мощный импульс для развития образовательной и научной деятельности на основе инновационной составляющей. В соответствии с лицензией Минобрнауки России ИАТЭ ведет образовательную деятельность в рамках очной, очно-заочной и заочной форм обучения. В настоящее время в ИАТЭ НИЯУ МИФИ осуществляется подготовка по очной форме обучения: бакалавриат- 16 направлений, специалитет – 4 направления, магистратура- 12 направлений; по очно-заочной: бакалавриат- 4 направления, специалитет – 1 направление; по заочной: бакалавриат- 3 направления, специалитет- 2 направления; аспирантура – 18 направлений. В структуре ИАТЭ 9 факультетов: физико-энергетический, естественных наук, кибернетики, социально-экономический, медицинский, вечерний, заочного обучения, подготовительный, повышения квалификации и профессиональной переподготовки специалистов. Образовательный процесс обеспечивают 18 общеобразовательных и 22 выпускающие кафедры.
Выпуск журнала
Аннотация
The authors review current specific features of internal radiation doses received by people resided in 135 urban and rural settlements in six south-western districts of the Bryansk region affected by the Chernobyl accident. The residents received the average annual radiation dose andgt; 1 mSv. The Cs-137 radioactivity contained in local agricultural and natural food was evaluated with the account of the dietary structure. Comparative analysis of long-term data on a contribution of local food contained radionuclides to the population, estimated by the average annual effective dose of internal radiation was carried out. Potatoes and pork taken from the private farms in the settlements under survey met health and hygiene standards for different levels of Cs-137 in 2022. However, there was a risk of exceeding the sanitary hygiene’s requirements for Cs-137 specific radioactivity in milk from privately-owned farms located in 89% of the settlements under survey, in 98% of beef produced in the farms and in 100% of mushrooms collected in forests near these settlements. Currently, the main dose-forming product is milk (contribution to the internal exposure dose is 60%), a smaller role in dose formation is in mushrooms (about 20%) and a minimal dose is in potatoes and meat (10% each). Over the past 20 years, the contribution of milk to the internal exposure dose has increased by 15-20%, and the contribution of mushrooms has decreased because of changes in the diet of the rural population of the Bryansk region and due to the reduction and redistribution of local products in the food basket.
Описание
Ключевые слова
radioactive contamination , Nutrition , marine radioactivity , Radionuclides , Chernobyl Nuclear Accident , Human settlement
Цитирование
Contribution of foodstuffs contained radionuclides to formation of internal radiation doses received in areas Bryansk region affected by the Chernobyl accident Вклад содержащих радионуклиды пищевых продуктов в формирование доз внутреннего облучения населения юго-запада Брянскои области после аварии на Чернобыльскои АЭС / Panov, A. V. [et al.] // Radiation and Risk. - 2023. - 32. - № 3. - P. 26-37. - 10.21870/0131-3878-2023-32-3-26-37
Коллекции