Publication:
Assessment of meat freshness and spoilage detection utilizing visible to near-infrared spectroscopy

Дата
2019
Авторы
Peyvasteh, M.
Popov, A.
Bykov, A.
Meglinski, I.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Издатель
Научные группы
Организационные подразделения
Организационная единица
Инженерно-физический институт биомедицины
Цель ИФИБ и стратегия развития – это подготовка высококвалифицированных кадров на базе передовых исследований и разработок новых перспективных методов и материалов в области инженерно-физической биомедицины. Занятие лидерских позиций в биомедицинских технологиях XXI века и внедрение их в образовательный процесс, что отвечает решению практикоориентированной задачи мирового уровня – диагностике и терапии на клеточном уровне социально-значимых заболеваний человека.
Выпуск журнала
Аннотация
Copyright © 2018 SPIE.Visible to near-infrared spectroscopy have been applied for non-invasive assessment of meat freshness. The reduction of oxymyoglobin absorbance associated with freshness drop is clearly seen in the visible range of spectra, as well as supplementary fat, water, and proteins contents variations are observed in the near-infrared range. A table-top spectrophotometer equipped with an integrating sphere was utilized for a shallow probing depth (80 µm) and covered 400-1700 nm spectral range. A fiber-optic linear array was coupled to a portable spectrophotometer (measurement range 400-1000 nm) for increasing the average probing depth up to 570 µm. The studied samples of meat experienced an immediate loss of superficial freshness, while kinetics of spoilage was detected after about 2.5 hours. The fiber-optic approach capable for sensing freshness and spoilage process shows promise for design of a compact, portable device for a variety of users at the meat supply chain.
Описание
Ключевые слова
Цитирование
Assessment of meat freshness and spoilage detection utilizing visible to near-infrared spectroscopy / Peyvasteh, M. [et al.] // Progress in Biomedical Optics and Imaging - Proceedings of SPIE. - 2019. - 11075. - 10.1117/12.2527194
Коллекции